Voeding en recepten

 

‘Niks moet, alles mag’ dat is ons motto.

We vinden dan ook dat je alles mag eten, maar voor een gezonde leefstijl is wel belangrijk om met mate en regelmaat te eten. Met mate bedoelen we dat je niet te veel, maar ook niet te weinig eet. Regelmaat wil zeggen dat je minimaal 3 en maximaal 6 tot 7 eetmomenten op een dag hebt.
En er zijn natuurlijk bepaalde producten die meer voedingsstoffen bevatten dan andere.


Ben je op zoek naar leuke, makkelijke en gezonde recepten?
Dit zijn onze favorieten:

 

Laura’s friet uit de oven 

friet gezond healthy zelf maken recept Laura's bakery
Zelf oven frietjes maken is heel makkelijk!

Maak in een handomdraai zelf frietjes uit de oven, je kunt ook een olijfoliespray gebruiken, in plaats van de ‘rauwe’ frietjes in een bak met olie te husselen, zo kun je olie makkelijker doseren.

 

Koolvis uit de oven

koolvis gezond voedzaam lekker snel recept vis omega 3 healthy
Koolvis uit de oven

Koolvis lijkt een beetje op kabeljauw en bevat veel eiwitten. Je vindt het in de diepvries van de supermarkt. En deze vis is heel gemakkelijk en lekker te bereiden!
Leg de bevroren stukjes koolvis in een overschaal en besprenkel met (olijf)olie, peper, zout en tomaat. Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten op 180 graden in de oven.
Lekker met aardappel(puree) en groenten, een salade of een stamppot.

Homemade granola

granola zelf maken homemade gezond sugarfree suikervrij zonder suiker afvallen gezond
Granola maak je heel makkelijk zelf!

Wat heb je nodig?
200 gram havermout                             2 eetlepels olie (naar keuze)
50 gram gemengde noten                   5 eetlepels water
50 gram zaden en pitten                       Een snuf zout en kaneel

Hoe maak je de cruesli?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. Meng in een maatbeker of bakje het water met de olie.  Is je mengsel te vochtig? Voeg dan nog wat havermout toe. Is het te droog? Voeg dan nog wat meer water toe.
Bak de cruesli op een ovenplaat met bakpapier in 20 minuten krokant. Voor een goed krokant resultaat meng je na 10 minuten met een lepel de granola even door elkaar.

Variatietip: Voor een zoete granola voeg je appelsap in plaats van water toe of een eetlepel honing. Na het bakken kun je ook rozijnen of ander gedroogd fruit toevoegen. Voor extra crunchy granola voeg je ongezoete cornflakes of stukjes rijstwafel toe.

 

De mugcake van Marloes

cake gezond recept lekker Marloes optimavita leefstijl leefstijlcoaching
‘Healthy Cake’ uit de magnetron

Heb je al eens van een mugcake gehoord? Het is zo’n leuk recept voor als je eens een keer iets ander wil als ontbijt, lunch of tussendoortje. Marloes heeft op haar website 3 verschillende recepten staan. Welke vind jij het lekkerst?

 

Bananenpannenkoekjes

pannenkoek healthy gezond pannenkoek havermout ei banaan afvallen
Pancakes for breakfast!

Wat heb je nodig?
1 banaan                                            Kaneel
1 ei                                                        Olie of (vloeibare) boter
Tarwebloem, havermout          Ter garnering: Jam, pindakaas, hüttenkäse
of boekweitmeel

Hoe maak je de pannenkoekjes?
Prak de banaan en meng deze met het ei en een snuf zout. Voeg nu het meel toe en meng met een garde totdat je een gladde substantie hebt.
Bak de pannenkoekjes in een koekenpan met (vloeibare) boter of olie.
Serveer vervolgens met jam, pindakaas of hüttenkäse.

 

Recept Courgettepasta met tonijn en sla

courgettepasta recept koolhydraatarm tonijn gezond afvallen
Koolhydraatarm: courgettepasta, sliertjes courgette

Wat heb je nodig?
1 courgette (in repen gesneden)         Ui en knoflook (fijngesneden)
1 blikje tonijn (in water uit blik)             Olijfolie
2 eetlepels roene pesto                           Sla en tomaat

Hoe maak je de pasta?
Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een pan. Voeg de courgette toe en laat de courgette goed gaar worden. Snijd ondertussen de sla en tomaat, als salade. Laat de tonijn uitlekken en voeg deze vervolgens met samen met de pesto bij de courgette. Even goed mengen en serveren met de salade.

Variatietip: Je kunt ook volkorenpasta toevoegen, voor een rijk gevuldere en vezelrijke maaltijd.

 

Kwarkbolletjes

kwark zuivel gezond bakken healthy makkelijk recept
Kwarkbolletjes

Wat heb je nodig (voor 15 stuks)?
250 gram magere kwark      1 zakje vanillesuiker                   1 zakje bakpoeder
250 gram bloem                       1 eetlepel olie (naar keuze)     150 gram rozijnen
2 eetlepels suiker                     2 eieren

Hoe maak je de kwarkbolletjes?
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
Laat de rozijnen wellen in warm water.

Maak een ‘kwark-mengsel’ door de kwark, olie, eieren, suiker, vanillesuiker en zout in een kom door elkaar te roeren.  Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder.
Roer de helft van de met bakpoeder gemengde bloem door het kwarkmengsel. Giet het water van de rozijnen en droog ze met een stuk keukenpapier. Roer de rozijnen en de andere helft bloem door het kwark-mengsel. Het verschilt per merk kwark hoe smeuïg je mengsel wordt. Is het te stevig? Voeg dan wat extra kwark of een beetje water toe.
Maar nu met twee lepels bolletjes kleine bolletjes van het deeg op een met bakpapier bekleedde ovenplaat.

Bak de kwarkbolletjes 12 tot 15 minuten goudbruin. Voor een extra mooi resultaat bestrijk je ze na 7 minuten met melk en (vanille)suiker.

Variatietip: Je kunt ook minder / geen suiker toevoegen. Of volkorenmeel gebruiken en stukjes appel (in plaats van rozijnen) toevoegen.